Začali jste uvažovat o pořízení fotovoltaické elektrárny nebo jiných zařízení jako například tepelné čerpadlo nebo baterie? Je na místě takovýto zásadní projekt svěřit do rukou odborníků. Bez zkušeností a dostatečné erudice je riskantní zhotovovat elektrárnu na vlastní pěst. Stejně obezřetně by se mělo postupovat již při výběru společnosti, která vám bude FVE instalovat.

V současnosti zažívá fotovoltaické odvětví značný růst. S tím souvisí i vznik mnoha nových společností. Je tedy vhodné si zjistit, co má společnost za sebou či jak dlouho a jak úspěšně se v oblasti pohybuje. Někteří dodavatelé mohou k získání zákazníka využít zavádějící informace.

Montáž solárnych panelov

Fotovoltaická elektrárna je finančně značná investice, je tedy zapotřebí si vše řádně promyslet a znát alespoň základní fakta týkající se FVE, která se hodí při výběru dodavatele. Na začátku je vhodné stanovit si, s jakým cílem si fotovoltaiku pořizuji. Samozřejmě primárně to je kvůli úsporám, ale i v tomto případě je dobré vědět, jaké máme očekávání. Zda chcete mít FVE jako primární zdroj energie nebo jako zdroj záložní. S tím souvisí i klíčová otázka návratnosti. Dobu návratnosti ovlivňuje mnoho faktorů, i proto je zapotřebí právě vědět, co od FVE očekáváme. Do hry vstupuje také aktuální cena elektřiny nebo inflace. Dále místo, kde má být instalace provedena, tedy množství slunečního svitu. Vliv má pochopitelně také pořízení baterie, která se montuje zároveň s FVE u většiny rodinných domů. V současné době je zásadní pomocí dotace „Nová zelená úsporám“, která pochopitelně návratnost zkracuje, je tedy na místě využít příznivé situace. Návratnost se tedy v obecné rovině velmi složitě odhaduje a mělo by se k ní přistupovat individuálně. U rodinných domů se však nebude pohybovat pod pět let a bude se spíše blížit k deseti letům. I s přispěním dotace je potřeba počítat s tím, že zákazník bude muset nemalou částku investovat sám a je potřeba nahlížet na pořízení jako na dlouhodobou investici. I proto je důležité rozmyslet se, koho si na instalaci vyberete.

Při výběru zhotovitele se určitě podívejte, co má společnost za sebou, jak dlouho na trhu funguje a hlavně, jaké s ní mají zákazníci zkušenosti. Pokud vám byla doporučena nějaká společnost blízkým okolím, kterému důvěřujete, máte volbu snazší. V jiném případě je na místě výběr dodavatele nepodcenit, věnovat mu čas a porovnat jednotlivé nabídky a přístup. Vyplatí se to.

Solární panely - spolupráce pro udržitelnost
Mám zájem o FVE

FotovoltaikaTepelná čerpadlaDotace

Chcete poradit s výběrem FVE?

MOBIS, spol. s r.o.

Kontaktní formulář

Zanechte nám telefonní číslo a my se Vám ozveme do 24 hodin