Instalace fotovoltaické elektrárny může být dobrým rozhodnutím do budoucna a to z více důvodů. Nejčastěji se mluví o důvodech ekologických a ekonomických. Zároveň nemusí být FVE vhodná pro každého. Záleží na mnoha faktorech a na vámi zvolených cílech. Vašim cílem může být pouhé odlehčení spotřeby ze sítě, mít zálohu v případě výpadku veřejné sítě nebo mít vlastní zdroj energie a zbavit se závislosti na veřejné síti. Zjistěte, zda je fotovoltaika příhodná pro vás.

Šetření peněz pomocí obnovitelných zdrojů energie

Kategorie podpory dotace RES+

Jedna z otázek, která vyvstane na mysli jako první, je, na kolik taková investice vyjde a zda se vyplatí či vrátí. Jednou z klíčových a na první pohled samozřejmých podmínek je, jestli máte dostatečně velkou plochu, kam by se mohly fotovoltaické panely montovat (ať už střecha nebo pozemek). V České republice máme ročně 1 500 hodin slunečního svitu. Aby došlo k co možná největšímu využití této skutečnosti, je třeba, aby plocha byla orientována na jih nebo jihozápad. Dále je zapotřebí, aby v blízkosti plochy nebyly objekty, které by fotovoltaické panely příliš zastiňovaly, ať už by to byly stromy nebo vysoká stavení. Budova (chata, chalupa) v zalesněném prostoru tedy není nejpříhodnějším prostorem pro instalaci fotovoltaické elektrárny.

Graf úspor energie

Dalším důležitým bodem je pochopitelně návratnost investice. Ta se odráží od velikosti elektrárny, ceny instalace, samotné spotřebě elektřiny, místní ceny elektřiny a také doby, po kterou plánujete fotovoltaickou elektrárnu provozovat. Rostoucí ceny energií nasvědčují, že alternativní zdroje by mohly posloužit jako hospodárné řešení. V současné době se návratnost FVE pohybuje kolem osmi let. Doba návratnosti pochopitelně závisí na konkrétním projektu. Důležitým aspektem, který návratnost významně zkracuje, je možnost dotací v rámci programu Nová zelená úsporám. Tento programu poskytuje dotace na fotovoltaické systémy pro vlastníky rodinných či řadových domů a příspěvkovým organizacím zřízeným územními samosprávními celky až ve výši 295 000 Kč.

Fotovoltaický systém je vhodný pro stavby na místech s přístupem slunečního svitu. Zároveň poskytuje jednu z možností, jak se vyhnout zvyšování cen energie a ušetřit. V neposlední řadě představuje fotovoltaika v současné době jeden z nejekologičtějších zdrojů energie.

Chci zadotovat FVE!

FotovoltaikaTepelná čerpadlaDotace

Chcete poradit s výběrem FVE?

MOBIS, spol. s r.o.

Kontaktní formulář

Zanechte nám telefonní číslo a my se Vám ozveme do 24 hodin