Jak zapojit solární ohřev bazénu?

 spokojený párek u bazénu vyhřívaným solárním planelem

Úvod do solárního ohřevu bazénu

Solární ohřev bazénu je ekologický a ekonomický způsob, jak udržet teplotu vody v bazénu příjemnou pro koupání a prodloužit tak jeho uživatelskou sezónu. V tomto článku se podíváme na důvody, proč zvolit solární ohřev, na různé typy solárních ohřívačů a jak je správně zapojit.

Proč zvolit solární ohřev

Solární ohřev nabízí několik výhod oproti jiným způsobům ohřevu bazénu:

  1. Ekologický - využívá obnovitelný zdroj energie, slunce.
  2. Ekonomický - snižuje náklady na energii potřebnou pro ohřev bazénu.
  3. Snadná údržba - solární ohřívače vyžadují minimální údržbu.
  4. Prodloužení sezóny - díky solárnímu ohřevu můžete využívat bazén déle.

Základní typy solárních ohřívačů

Existují různé typy solárních ohřívačů pro bazény, které se liší svou konstrukcí a způsobem instalace. Mezi nejběžnější patří:

Solární kolektory

Solární kolektory jsou konstrukce složené z panelů s trubicemi, ve kterých cirkuluje voda z bazénu. Sluneční energie je přenášena na vodu v trubicích, která se ohřívá a vrací zpět do bazénu.

Solární fólie

Solární fólie jsou tenké, pružné fólie s kanálky, které se položí na hladinu bazénu. Fólie slouží k zachycení slunečního záření a ohřevu vody v kanálcích, která se následně smíchává s vodou v bazénu.

Solární trubky

Solární trubky jsou systém, který se skládá z řady spojených trubek, ve kterých cirkuluje voda z bazénu. Sluneční energie je přenášena na vodu v trubkách, která se ohřívá a vrací zpět do bazénu.

Krok za krokem: Návod na instalaci solárního ohřevu bazénu

 solární panelny na střeše domu

Krok 1: Zhodnocení místa a návrh systému

Před zahájením instalace je nutné provést zhodnocení místa, kde bude solární ohřívač umístěn. Ohřívač by měl být umístěn na slunném místě, kde je maximální expozice slunečnímu záření. Současně je třeba zohlednit velikost bazénu, aby bylo zajištěno dostatečné množství tepla.

Krok 2: Výběr vhodného solárního ohřívače

Na základě zhodnocení místa a velikosti bazénu vyberte vhodný typ solárního ohřívače. Při výběru zohledněte dostupnost prostoru, možnosti instalace a vaše rozpočet.

Krok 3: Příprava místa pro instalaci

Po výběru solárního ohřívače je třeba připravit místo pro jeho instalaci. Zkontrolujte, zda je povrch stabilní a rovný, a vyčistěte jej od nečistot.

Krok 4: Montáž solárního ohřívače

S připraveným místem můžete přistoupit k montáži solárního ohřívače. Postupujte podle návodu k instalaci, který je přiložen k vašemu ohřívači. U solárních kolektorů a trubek bude pravděpodobně nutné provést montáž na střeše nebo na stojanu, zatímco solární fólie se jednoduše položí na hladinu bazénu.

Krok 5: Zapojení do bazénového okruhu

Po montáži solárního ohřívače je třeba jej zapojit do bazénového okruhu. To zahrnuje připojení hadic či trubek mezi ohřívačem a bazénovým čerpadlem, které zajistí cirkulaci vody mezi bazénem a ohřívačem. Ujistěte se, že všechna spojení jsou pevná a těsná, aby nedocházelo k úniku vody.

Krok 6: Nastavení regulace a uvedení do provozu

Nakonec je nutné nastavit regulaci teploty vody v bazénu, aby solární ohřívač pracoval efektivně. Nastavte teplotu, kterou chcete v bazénu dosáhnout, a ujistěte se, že čerpadlo pracuje v optimálním režimu pro cirkulaci vody mezi bazénem a ohřívačem. Následně můžete solární ohřívač uvést do provozu a začít využívat jeho výhod.

Běžná údržba a závěrečné rady

Aby solární ohřívač fungoval co nejefektivněji, je důležité pravidelně provádět jeho údržbu. Kontrolujte čistotu povrchu ohřívače, případně jej vyčistěte od nečistot a zkontrolujte pevnost a těsnost spojení. Pro zajištění delší životnosti ohřívače je vhodné jej na zimu demontovat a uložit na chráněné místo.

Závěr

Solární ohřev bazénu je skvělým řešením pro ekologické a ekonomické ohřev vody v bazénu. S přesným dodržováním návodu k instalaci a pravidelnou údržbou si můžete užívat příjemné teploty vody a prodloužit sezónu koupání.

Plánujete fotovoltaický systém pro váš dům a potřebujete poradit?

FAQ

  • Jaký je nejlepší typ solárního ohřívače pro můj bazén?

    To záleží na vašich potřebách, velikosti bazénu a dostupnosti prostoru pro instalaci. Každý typ solárního ohřívače má své výhody a nevýhody, proto je třeba zvážit, který je pro vás nejvhodnější.

  • Jak rychle se teplota vody zvýší díky solárnímu ohřevu?

    Rychlost ohřevu vody závisí na několika faktorech, jako jsou velikost bazénu, účinnost solárního ohřívače, intenzita slunečního záření a venkovní teplota. V průměru můžete očekávat zvýšení teploty o 3-5 °C za slunečný den.

  • Jaké jsou náklady na instalaci a provoz solárního ohřevu bazénu?

    Náklady na instalaci závisí na typu solárního ohřívače, který zvolíte, a na náročnosti instalace. Provozní náklady jsou nízké, protože solární ohřívače využívají sluneční energii, která je zdarma. Hlavní náklady spočívají v údržbě a případné výměně částí.

  • Je solární ohřev vhodný i pro kryté bazény?

    Ano, solární ohřev je vhodný i pro kryté bazény, ale je třeba zohlednit dostatečnou expozici slunečnímu záření. U krytých bazénů můžete zvážit instalaci solárních kolektorů nebo trubek na střeše nebo na stojanu, který bude mít přístup ke slunci.

  • Jakou údržbu vyžaduje solární ohřívač bazénu?

    Solární ohřívače vyžadují minimální údržbu. Je třeba pravidelně kontrolovat čistotu povrchu ohřívače, pevnost a těsnost spojení a optimální provoz čerpadla. U solárních fólií je vhodné je občas vyčistit a v zimním období je odstranit z bazénu a uložit na chráněné místo.

Poptat vhodné řešení

FotovoltaikaTepelná čerpadlaDotace

Chcete poradit s výběrem FVE?

MOBIS, spol. s r.o.

Kontaktní formulář

Zanechte nám telefonní číslo a my se Vám ozveme do 24 hodin