Společně při instalaci fotovoltaické elektrárny se z valné většiny instalují také baterie. Jaké existují baterie a proč je vůbec vhodné si je pořídit zároveň s fotovoltaickou elektrárnou?

Čtyři baterie pro ukládání energie

Fotovoltaická elektrárna (FVE) čerpá energii ze slunečního svitu během dne, zpravidla tedy v době, kdy dům není tolik obývaný a spotřeba elektřiny není tolik vysoká. To se mění s příchodem večera, kdy je naopak energie potřeba více.

Elektrárna získává energii v době, kdy není tolik využita (když jste z domu pryč) a naopak energii nezískává v době, kdy jí je potřeba více. Tuto nerovnováhu pomáhají vyřešit právě baterie, které umožňují uchovávat přebytečnou energii během dne a poskytovat v pozdějších hodinách. S jejich využitím tak zvyšujeme užitečnost fotovoltaické elektrárny.

Existují dva typy baterií – a to sice baterie virtuální a baterie fyzické.

Šetření peněz pomocí obnovitelných zdrojů energie

Virtuální baterie FVE

V případě virtuální baterie dochází v případě přebytku vytvořené energie k distribuci do veřejné sítě. Naopak v době, kdy energii potřebujete, bude vaším zdrojem právě veřejná síť.

U virtuálních baterií ztrácí na významu jeden z častých důvodů pořízení fotovoltaiky - vyšší soběstačnost a nezávislost na veřejné síti. Například v případě výpadku proudu se tak nemůžete spoléhat na vlastní zdroj, jak by se u fotovoltaické elektrárny předpokládalo.

S distribucí veřejné sítě jsou také spojeny pochopitelně poplatky spojené s jejím využitím, jejichž cena se může samozřejmě postupem času měnit. Zároveň není jisté, že energie, kterou čerpáte zpět z veřejné sítě je získána rovněž ze zdrojů více šetrných k životnímu prostředí, jako je to v případě FVE.

Nákres zeleného auta, znak šetření

Fyzická baterie FVE

U fyzické baterie se úskalími spojenými s virtuální baterií můžete vyhnout. I díky vyšším dotacím v případě pořízení baterie se počáteční vyšší náklady rychle vracejí. Samotná fyzická baterie je umístěna ve vašem domě nebo na vhodném místě v jeho blízkosti, kde není vystavena vnějším vlivům.

Fyzická baterie pomáhá uchovávat energii přímo pro vás a zvyšuje tak vaši soběstačnost. Limit uchované energie závisí na samotné kapacitě. Ta je uzpůsobena množství fotovoltaických panelů, aby nedocházelo ke zbytečným ztrátám.

V současné době existují dva typy baterií. Jednak najdeme na trhu olověné akumulátory a jednak lithium-iontové. Aktuálně jsou lithium-iontové baterie populárnější.

Hustota energie lithium-iontových baterií je vyšší než u olověných. Ukládají tedy více energie v menším prostoru. Stejně tak je vyšší účinnost nabíjení a vybíjení. Dochází tak při ukládání energie k menším ztrátám. Další výhodou je delší životnost.

Olověně baterie jsou levnější, avšak mají nižší efektivitu. Navíc likvidace těchto baterií je méně šetrná k životnímu prostředí.

Jaká baterie je vhodná právě pro Vaši FVE?

FotovoltaikaTepelná čerpadlaDotace

Chcete poradit s výběrem FVE?

MOBIS, spol. s r.o.

Kontaktní formulář

Zanechte nám telefonní číslo a my se Vám ozveme do 24 hodin