Jedním z hlavních způsobů, jak mohou solární panely ušetřit peníze, je snížit váš účet za elektřinu. Solární panely jsou schopny vyrábět elektřinu ze slunce, což znamená, že se nemusíte spoléhat na svou energetickou společnost, pokud jde o dodávku energie, kterou potřebujete pro provoz spotřebičů ve vaší domácnosti. Solární panely vám tedy pomohou nejen ušetřit peníze tím, že ze slunce vyrobí čistou a obnovitelnou energii, ale dokonce můžete pomoci planetě a snížit tak vaší uhlíkovou stopu.

Covid, krach Bohemia Energy, válka na Ukrajině. Tyto nepříjemné události, které se za poslední roky udály, a nejen ty, způsobily obrovský nárust cen energií. Spoustu lidí tak uvažuje o úplném odstřihnutí od dodávek plynu a elektřiny. Jedním z nejoblíbenějších a nejefektivnějších řešení je investice do solární energie.

Rostlina a mince - zelené peníze

Provoz fotovoltaiky do 50kW nově bez licence

Díky revoluční novele, označované jako Lex OZE I, to mají zájemci o fotovoltaiku snazší než kdy dříve. Zájemci nově nepotřebují licenci od Energetického regulačního úřadu na provozování střešní fotovoltaiky o výkonu do 50kW. Dosud platilo, že pokud se jedná o zdroj nad 10 kW, je třeba mít licenci i pro „samovýrobu“ elektřiny. To je však možné za předpokladu dodržení několika podmínek – zdroj nesmí být součástí stavby a zasahovat do nosných konstrukcí či změnit způsob užívání stavby. Samovýrobcům se tak díky této novele sníží administrativní požadavky.

O dotaci pro rodinné domy v rámci Nové zelené úsporám si v roce 2022 zažádalo přes 55 tisíc domácností, tedy čtyřikrát více než předloni. Proplacených je zatím 20 181 žádostí v celkové výši 3,9 mld. Kč. Zájem dosud nebyl tak enormní, očekává se však, že s přijetím novely zájem jen poroste.

Vlastní elektrárna vám může i vydělávat

Díky novele je nyní možné také vydělávat z vlastní elektrárny na rodinném domě, tedy o důvod víc si fotovoltaiku pořídit, ušetří a možná i něco přivydělá.

„Novela vyhlášky Energetického regulačního úřadu dala jistotu, že vlastníci domácích fotovoltaických elektráren mohou prodávat svoji elektřinu jinému odběrateli, než je jejich stávající dodavatel,“

vysvětluje pro Lidové noviny jednu ze zásadních změn Aleš Kubáč, partner advokátní kanceláře Tarpan Legal

Nově tak mají distributoři elektřiny povinnost přidělit provozovatelům malých fotovoltaických elektráren tzv. EAN kód. V minulosti tuto povinnost neměli a distributoři tak často ztěžovali prodej elektřiny.

Kolik peněz můžete získat z dotace na fotovoltaiku?

Program Nová zelená úsporám vám může zajistit dotace od 40 tisíc do maximálně 200 tisíc korun. Částka se odvíjí od výkonu a kapacity akumulačního systému. Výše podpory je závislá na provedených opatřeních a může dosáhnout až 50 % celkových výdajů.

VÝŠE PODPORY NA FOTOVOLTAIKU

Základní instalace o výkonu 2 kWp se standardním měničem40 000 Kč
Základní instalace o výkonu 2 kWp s hybridním měničem60 000 Kč
Základní instalace o výkonu 2 kWp s efektivním využitím tepelného čerpadla100 000 Kč
Za každý další 1 kWp instalovaného výkonu10 000 Kč
Za 1 kWh el. akumulačního systému10 000 Kč

Dotace na fotovoltaiku vyřídíme za vás!

Ekonomické oddělení Mobis zažádá u příslušných státních institucí o předschválení maximální výše dotace, na kterou byste měli nárok při domluveném energetickém řešení. V dotacích se vyznáme a počítáme i s tím, že při variantě FVE s tepelným čerpadlem, baterií a dobíjecí stanicí máte nárok na více dotací a jejich sečtením můžete získat i kombinační bonus. Vše, co budeme potřebovat od vás, jsou podklady a dokumenty nutné pro podání žádosti o dotaci.

Mám zájem o FVE

FotovoltaikaTepelná čerpadlaDotace

Chcete poradit s výběrem FVE?

MOBIS, spol. s r.o.

Kontaktní formulář

Zanechte nám telefonní číslo a my se Vám ozveme do 24 hodin