Návratnost fotovoltaické elektrárny

Fotovoltaické elektrárny představují cenný příspěvek ke snižování emisí skleníkových plynů a tvorbě obnovitelné energie. Michal Štěpánek z České a slovenské asociace pro fotovoltaiku zmiňuje, že návratnost fotovoltaické elektrárny v současnosti dosahuje přibližně 8 let.

Vývoj technologií však tuto dobu neustále zkracuje a očekává se její další zrychlení. Odhaduje se, že do roku 2024 by se návratnost fotovoltaické elektrárny mohla dostat na úroveň 5 až 6 let. Důvodem jsou pokles cen fotovoltaických panelů a zvyšování efektivity stávajících instalací.

Tyto trendy zvyšují atraktivitu investic do fotovoltaických elektráren. Proto se očekává, že návratnost fotovoltaické elektrárny bude v příštích letech klíčovým faktorem pro rozhodování o investicích do obnovitelných zdrojů energie.

Návratnost fotovoltaické elektrárny v roce 2024: Nejčastější dotazy

  • Jaká je návratnost investice do fotovoltaické elektrárny od firmy Mobis?

    Návratnost investice do fotovoltaických elektráren značky Mobis je výjimečně krátká. Může se pohybovat od 5 do 8 let, v závislosti na velikosti systému a jeho využití. Díky našim vysoce efektivním solárním panelům a technologii získáte maximalizovaný výkon a efektivitu, což vám umožní rychle zmírnit původní náklady a začít vydělávat na výrobě vlastní elektřiny.

  • Je návratnost fotovoltaických elektráren od Mobis stabilní v čase?

    Ano, návratnost investice do fotovoltaických elektráren od Mobis je stabilní a dokonce lákavější s rostoucími cenami elektřiny. Investice do našeho vysoce výkonného fotovoltaického systému vás ochrání před kolísáním cen energií, poskytne vám energetickou nezávislost a umožní vám generovat trvalý zisk z vaší investice. Navíc, naše produkty jsou navrženy tak, aby poskytovaly konzistentní výkon během celé jejich životnosti, což dále zvyšuje vaši návratnost investice.

  • Proč si vybrat pro investici fotovoltaickou elektrárnu od Mobis?

    Volba fotovoltaické elektrárny od Mobis vám přináší mnoho výhod. Kromě rychlé návratnosti investice nabízíme také prvotřídní kvalitu, dlouhou životnost a vysokou efektivitu našich solárních panelů. Naše špičková technologie zaručuje maximální výkon a rádi pro vás vypracujeme individuální návrh instalace, který vám umožní získat maximální přínosy z vaší investice do solární energie. Přidejte se k našim spokojeným zákazníkům a investujte do fotovoltaické elektrárny od Mobis pro zajištění své energetické budoucnosti.

MOBIS, spol. s r.o.

Kontaktní formulář

Zanechte nám telefonní číslo a my se Vám ozveme do 24 hodin

Návratnost fotovoltaické elektrárny v roce 2024: Co je potřeba zvážit?

Umístění a orientace: Poloha a směr, ve kterém jsou solární panely umístěny, mohou výrazně ovlivnit produktivitu a tedy i návratnost fotovoltaické elektrárny. Optimální orientací pro solární panely je směr na jih, ale je třeba vzít v úvahu také sklon střechy a stínění okolními budovami nebo vegetací.

Dostupnost finanční podpory a regulace: V rámci České republiky je možné využít několik forem státní podpory pro instalaci fotovoltaických elektráren. Na druhé straně je třeba zohlednit také legislativní omezení a povinnosti vyplývající z vlastnictví a provozu fotovoltaické elektrárny. Nezbytné je také pochopit možnosti a podmínky pro prodej přebytkové energie do sítě.

Technické parametry a kvalita: Zvláště u fotovoltaiky platí, že levnější nemusí být vždy lepší. Kvalita solárních panelů, jejich výkon a účinnost, stejně jako spolehlivost a údržba invertoru mohou mít zásadní vliv na dobu návratnosti investice do fotovoltaické elektrárny. Při výběru fotovoltaického systému je tedy důležité zvážit nejen počáteční náklady, ale také předpokládané provozní a údržbové náklady v průběhu celé životnosti systému.

Vyhovuje technicky vaše střecha pro instalaci solárních panelů?

Technické hodnocení fotovoltaických panelů na střeše

Návratnost fotovoltaické elektrárny závisí na mnoha faktorech. Především je potřeba zbavit se představy, že každá střecha je ideální pro jejich instalaci. Prvky, které je nutné zohlednit, zahrnují velikost střechy, orientaci, materiál střechy a její statiku.

Určitým omezení je samotná velikost střechy. Solární panely vyžadují dostatečný prostor pro umístění, bez toho nedosáhneme efektivní produkce energie. O problematice orientace mluvíme v souvislosti s tím, jak je střecha otočena vůči slunci a tedy jak může využívat sluneční energie. A posledně, kvalita a druh materiálu střechy může ovlivnit její další funkčnost po instalaci panelů.

Při rozhodování o instalaci je tedy důležité aktivně zvážit všechny tyto aspekty pro optimální návratnost fotovoltaické elektrárny. Naše firma nabízí bezplatné služby technického zhodnocení vašeho domu pro účely instalace fotovoltaiky, abychom zaručili nejlepší možné výsledky.

Dosáhnete na dotační podporu?

Dotace na fotovoltaiku od NZÚ

Návratnost fotovoltaické elektrárny je klíčovým faktorem při rozhodování o investici do obnovitelných zdrojů. Díky dotační podpoře na solární elektrárnu se doba návratnosti může výrazně zkrátit.

Je důležité se podrobně seznámit s podmínkami získání dotací, které nabízí různé dotační programy. Mezi ty patří například programy RES+, OP TAK a pro rodinné a bytové domy je zvláště vhodný program Nová zelená úsporám, který však od 1.9.2024 prochází určitými změnami.

Návratnost fotovoltaické elektrárny je tedy významně ovlivněna dostupnými dotačními programy, které mohou podstatně zkrátit dobu, za kterou se investice do solární elektrárny vrátí.

Aktuální podmínky NZÚ

Kdo může žádat:

  • Vlastníci stávajících rodinných domů
  • Vlastníci řadově uspořádaných vymezených bytových jednotek (tzv. řadové domky)
  • Příspěvkové organizace zřízené územními samosprávnými celky

Kolik získáte:

  • Instalace o výkonu 2 kWp s měničem – 60 000 Kč
  • Instalace o výkonu 2 kWp s efektivním využitím tepelného čerpadla – 100 000 Kč
  • Za každý další 1 kWp instalovaného výkonu – 10 000 Kč
  • Za 1 kWh el. akumulačního systému – 10 000 Kč
  • Instalace dobíjecí stanice – 15 000 Kč (maximálně 1 ks)

Jak požádat o dotaci:

  • Žádat můžete před zahájením, v průběhu nebo po dokončení prací
  • Žádost za vás může vyřizovat realizační firma

Od roku 2024 je také možné čerpat dotaci až 90 000 Kč Nová zelená úsporám light na fotovoltaický ohřev vody, nicméně žadatel musí být z řad seniorů nebo sociálně slabých.

Vypočítejte si dotaci na FVE

Počet panelů11ks
Počet baterií1ks
Wallbox/ Dobíjecí stanice1ks

Celkový výkon4.95 kWp

Kapacita5.8 kWh

Výše dotace172 500

Chci nabídku

*Jedná se o výpočet pro rodinné domy. Pro bytové domy, obce a firmy může být dotace vyšší.

Připojí Vás distributor do sítě?

Mapa ukazující možnosti připojení fotovoltaiky

V roce 2024 vstupuje do hry klíčový faktor při realizaci fotovoltaické elektrárny - připojení do distribuční sítě. Tento aspekt může velmi ovlivnit návratnost fotovoltaické elektrárny. Je třeba důkladně zjistit, jestli distribuční společnost vaší fotovoltaickou elektrárnu do své sítě skutečně připojí.

Ostroví režim bez připojení do sítě je možný, ale znamená, že nebudete schopni prodávat přebytky zpět do sítě. Toto by značně ovlivnilo návratnost fotovoltaické elektrárny.

Kapacity pro připojení se v různých lokalitách liší. Pomoc poskytuje mapa připojitelnosti od EGD, díky které můžete ověřit, zda ve vašem místě ještě kapacita sítě pro připojení není vyčerpaná. Přesto je nejdůležitější potvrdit možnost připojení žádostí u distributora, což pro naše zákazníky zajišťujeme my.

Vyplatí se Vám ekonomicky investice do solární elektrárny?

Ekonomické hodnocení fotovoltaického systému

Investování do fotovoltaických elektráren je často považováno za finančně prospěšné, ale návratnost takového podnikání může být proměnlivá a závisí na mnoha faktorech. Významnými aspekty, které ovlivňují návratnost fotovoltaické elektrárny, jsou množství vyrobené energie, počáteční investiční náklady a trvání pobídek a dotací.

Silně se doporučuje, aby potenciální investoři do fotovoltaických elektráren důkladně zvážili všechny tyto faktory před tím, než se rozhodnou pro finanční nasazení. Sliby krátké návratnosti fotovoltaické elektrárny mohou být lákavé, ale je důležité vzít v úvahu, že tyto odhady jsou často pouze orientační.

Konkrétní odhad návratnosti fotovoltaické elektrárny může být vypracován pomocí nejpřesnějších dostupných dat a předpovědí cen, ale je nutno mít na paměti, že i tyto prognózy mohou být nepřesné. Ačkoli se jedná o pouze odhad, je to stále cenný nástroj pro hodnocení výhodnosti takové investice.

Vyplatí se Vám ekonomicky investice do solární elektrárny?

Před investicí do fotovoltaické elektrárny je důležité zvážit několik faktorů. Předně, je třeba zvážit návratnost fotovoltaické elektrárny , která je klíčovým ukazatelem ekonomické efektivity investice a je ovlivněna řadou faktorů, jako je lokální geografie a klima, tažnost dané oblasti na slunce za rok a účinnost vašich solárních panelů.

Dále by měla být zvážena lokalita a dostupnost připojení do sítě, zajištění potřebných povolení, hodnocení technických specifikací a výrobců elektráren pro získání nejvyšší návratnosti fotovoltaické elektrárny. Není vhodné podceňovat ani počáteční investice a provádění pravidelných údržeb.

Konečně, ale neméně důležité, je zvážit právní a regulační rámec. Zákony a nařízení se v oblasti fotovoltaických elektráren mohou lišit země od země, stejně jako podpory ze strany vlády. Čím více máte předem informací a znalostí, tím lépe budete schopni získat nejvyšší možnou návratnost fotovoltaické elektrárny.

MOBIS, spol. s r.o.

Kontaktní formulář

Zanechte nám telefonní číslo a my se Vám ozveme do 24 hodin

Co o nás klienti říkají?

FotovoltaikaTepelná čerpadlaDotace

Chcete poradit s výběrem FVE?

MOBIS, spol. s r.o.

Kontaktní formulář

Zanechte nám telefonní číslo a my se Vám ozveme do 24 hodin