Malé solární panely

Technologie malých solárních panelů zaznamenává významný růst a inovace na globální úrovni. Umožňují snadnou instalaci a přenosnost, což je stává ideálním řešením pro menší domácnosti, pohyblivé zařízení a vzdálené lokality.

Platformy pro malé solární panely se vyvíjejí s rychlým tempem a těží z pokročilých technologických inovací. V roce 2024 je očekávané, že tyto panelové systémy budou ještě kompaktnější, efektivnější a snadněji integrovatelné do různých aplikací.

Tato předpověď zdůrazňuje potřebu dalšího výzkumu, vývoje a investic v oblasti malých solárních panelů. Společnosti a jednotlivci hledající udržitelné a efektivní řešení pro výrobu energie by měli zvážit začlenění těchto systémů do svých energetických strategií.

Malé solární panely v roce 2024: Nejčastější dotazy

  • Proč je výhodné investovat do malých solárních panelů od firmy Mobis?

    Investice do malých solárních panelů od firmy Mobis je výhodná z mnoha důvodů. Především nabízíme kvalitní a cenově dostupnou technologii, která vám umožní snížit výdaje na energie. Naše solární panely jsou oblíbené pro svou kompaktní velikost a přizpůsobivost, což umožňuje jejich instalaci na širokou škálu objektů. V neposlední řadě nabízíme také kompletní servis vetně instalace a údržby.

  • Jaké jsou hlavní výhody malých solárních panelů od firmy Mobis?

    Malé solární panely od firmy Mobis nabízejí celou řadu výhod. Díky své kompaktní velikosti jsou ideální pro instalaci na malých plochách, například na balkonech, zahradních domech nebo karavanech. Navíc naše malé solární panely poskytují vysoce efektivní zdroj energie, který vám pomůže ušetřit na nákladech na energii. Nabízíme také personalizované řešení a odborné poradenství, abychom se ujistili, že dostanete ten správný solární systém pro vaše potřeby.

  • Proč vybrat právě firmu Mobis pro nákup malých solárních panelů?

    Firma Mobis je předním dodavatelem malých solárních panelů na trhu. S naší dlouholetou zkušeností a odbornými znalostmi vám můžeme nabídnout kvalitní a spolehlivé řešení, které odpovídá vašim potřebám a rozpočtu. Naše solární panely jsou navrženy tak, aby nabízely maximální výkon a trvanlivost, i když jsou kompaktní. Kromě toho nabízíme také kompletní servis včetně profesionální instalace a údržby, abychom zajistili hladký a bezproblémový provoz vašeho solárního systému.

MOBIS, spol. s r.o.

Kontaktní formulář

Zanechte nám telefonní číslo a my se Vám ozveme do 24 hodin

Malé solární panely v roce 2024: Co je potřeba zvážit?

Ve světle rychlého rozvoje malých solárních panelů je nejdůležitějším faktorem zvažovaným před investicí umístění vaší fotovoltaické elektrárny. Je třeba zohlednit přístup k slunci, možnost stínění a roční intenzitu slunečního záření na dané lokalitě. Výhodnost malých solárních panelů je totiž přímo ovlivněna kvalitou slunečního záření v místě jejich instalace.

Druhým důležitým faktorem je volba správné velikosti malých solárních panelů. Velikost panelů by měla být v souladu s vaší roční spotřebou elektrické energie, aby nedocházelo k nadměrnému výrobě energie, kterou pak nemůžete efektivně využít. Současně by měla být výroba energie dostatečně velká, abyste mohli pokrýt co největší část své spotřeby.

Posledním, avšak neméně důležitým faktorem je výběr vhodného dodavatele a instalatéra malých solárních panelů. Při výběru dodavatele je třeba se zaměřit na zkušenosti firmy, kvalitu jejich služeb, nabízené záruky a samozřejmě cenovou nabídku.

Vyhovuje technicky vaše střecha pro instalaci solárních panelů?

Technické hodnocení fotovoltaických panelů na střeše

Máte zájem o malé solární panely a ověřili jste si, že máte střechu vhodnou pro jejich instalaci? Pak byste si měli položit několik zásadních otázek. Jakou velikost by měly mít solární panely, a jakou elektrickou energii by měly ročně vyprodukovat?

Malé solární panely jsou vhodné pro domácnosti, které spotřebují kolem 3 500 kWh ročně. Pokud máte větší spotřebu, doporučujeme zvážit instalaci většího množství panelů, nebo panelů s vyšším výkonem. Také byste měli zvážit, jakou máte střechu. Pokud máte málo místa na střeše, možná budete potřebovat panely s vyšším výkonem.

Máte-li malý dům, můžete zvolit malé solární panely, které jsou na trhu dostupné s výkonem od 50Wp do 165Wp. Tyto panely jsou menší a lehčí, takže se snadněji instalují a snižují tak riziko, že by došlo k poškození střechy během instalace. Na druhou stranu, pokud máte větší střechu a chcete maximálně využít její potenciál, můžete si vybrat panely s výkonem od 260Wp do 340Wp. Tyto panely vám umožní využít vaši střechu naplno a vyrobit co nejvíce elektrické energie.

Dosáhnete na dotační podporu?

Dotace na fotovoltaiku od NZÚ

V roce 2024 je možné získat dotační podporu na instalaci malých solárních panelů v rámci programu Nová zelená úsporám. Novou formou podpory je změna programu, která nastala 1. září 2024 a zahrnuje širší spektrum možností pro podporu obnovitelných zdrojů.

Obzvláště malé solární panely tedy získávají na významu a stávají se předmětem zájmu mnoha domácností a bytových domů. Tento trend ovlivňují jak rostoucí ceny energií, tak také snaha o ekologický přístup k životnímu prostředí.

Pro maximální využití výhod těchto podpor je důležité detailně prostudovat jejich podmínky a případně využít odborné poradenství. Pamatujte, že díky dotacím na fotovoltaiku se doba návratnosti vaší investice výrazně zkrátí a využití malých solárních panelů se tak stává ještě attraktivnější.

Aktuální podmínky NZÚ

Kdo může žádat:

  • Vlastníci stávajících rodinných domů
  • Vlastníci řadově uspořádaných vymezených bytových jednotek (tzv. řadové domky)
  • Příspěvkové organizace zřízené územními samosprávnými celky

Kolik získáte:

  • Instalace o výkonu 2 kWp s měničem – 60 000 Kč
  • Instalace o výkonu 2 kWp s efektivním využitím tepelného čerpadla – 100 000 Kč
  • Za každý další 1 kWp instalovaného výkonu – 10 000 Kč
  • Za 1 kWh el. akumulačního systému – 10 000 Kč
  • Instalace dobíjecí stanice – 15 000 Kč (maximálně 1 ks)

Jak požádat o dotaci:

  • Žádat můžete před zahájením, v průběhu nebo po dokončení prací
  • Žádost za vás může vyřizovat realizační firma

Od roku 2024 je také možné čerpat dotaci až 90 000 Kč Nová zelená úsporám light na fotovoltaický ohřev vody, nicméně žadatel musí být z řad seniorů nebo sociálně slabých.

Vypočítejte si dotaci na FVE

Počet panelů11ks
Počet baterií1ks
Wallbox/ Dobíjecí stanice1ks

Celkový výkon4.95 kWp

Kapacita5.8 kWh

Výše dotace172 500

Chci nabídku

*Jedná se o výpočet pro rodinné domy. Pro bytové domy, obce a firmy může být dotace vyšší.

Připojí Vás distributor do sítě?

Mapa ukazující možnosti připojení fotovoltaiky

Fotovoltaika je v posledních letech stále oblíbenějším způsobem výroby elektřiny. Jestliže uvažujete o instalaci malých solárních panelů, je důležité zvážit, zda Vás distributor připojí do distribuční sítě. Bez tohoto připojení by bylo možno provozovat fotovoltaickou elektrárnu jen v ostrovním režimu, což neumožňuje prodej přebytečné energie zpět do sítě.

S připojením malých solárních panelů do distribuční sítě je spojena řada faktorů, včetně kapacity sítě na konkrétním místě. K určení této kapacity lze využít nástroj Energetického regulačního úřadu - mapu připojitelnosti. Tato mapa velmi přesně ukazuje kapacitu sítě v různých lokalitách a můžete na ní zjistit, zda je kapacita již vyčerpaná.

I přesto je nezbytné pro připojení malých solárních panelů podat žádost k distributorovi. Jen tak získáte 100% jistotu, zda je připojení možné. Naše společnost Vám s touto žádostí ochotně pomůže a zajistí, abyste mohl využívat plný potenciál vaší fotovoltaické elektrárny.

Vyplatí se Vám ekonomicky investice do solární elektrárny?

Ekonomické hodnocení fotovoltaického systému

Přemýšlíte nad investicí do solární elektrárny a ptáte se, zda se Vám to v roce 2024 vyplatí? Klíčem je zohlednit různé faktory, jako je celková spotřeba elektrické energie, cena elektřiny, dotační podpora, a velikost a typ Vašeho systému.

Je často lákavé slyšet sliby instalačních firem o rychlé návratnosti investice, ale je důležité mít na paměti, že tyto analýzy jsou silně orientační a ne vždy přesně odrážejí skutečnou situaci.

Účel ekonomické analýzy je poskytnout předpovědi na základě dostupných dat, ale je důležité si uvědomit, že jsou to pouze odhady. Nicméně, odborný odhad může být nesmírně cenný pro zhodnocení výhodnosti investice do solárních panelů.

Vyplatí se Vám ekonomicky investice do solární elektrárny?

Investice do fotovoltaické elektrárny je významná finanční záležitost, která vyžaduje promyšlený přístup. Než se rozhodnete pro tuto cestu, je důležité posoudit řadu faktorů; od energetických potřeb a fyzických charakteristik vaší nemovitosti až po legislativní podmínky a ekonomickou návratnost.

Vysoce efektivní a šetrné malé solární panely se stávají stále oblíbenější volbou pro začínající i zkušené investory. Provozní náklady, životnost systému, dodavatelské záruky a údržba jsou také nezbytné faktory, které musíte zvážit. Například, i když malé solární panely mohou vyžadovat vyšší počáteční investici, jejich dlouhodobé provozní náklady a snížená potřeba údržby mohou v dlouhodobém horizontu ušetřit značné náklady.

Závěrem, investice do fotovoltaických elektráren a konkrétně do malých solárních panelů, může být dobrou volbou, pokud jde o dlouhodobou udržitelnost a efektivitu.

MOBIS, spol. s r.o.

Kontaktní formulář

Zanechte nám telefonní číslo a my se Vám ozveme do 24 hodin

Co o nás klienti říkají?

FotovoltaikaTepelná čerpadlaDotace

Chcete poradit s výběrem FVE?

MOBIS, spol. s r.o.

Kontaktní formulář

Zanechte nám telefonní číslo a my se Vám ozveme do 24 hodin