Snížení výdajů na energie lze dosáhnout několikazpůsoby, aniž byste snižovali své životní standardy. Ať už lepším zateplením obytného prostoru, regulací topení, instalací fotovoltaických panelů, jakožto vlastního zdroje energie či využitím tepelného čerpadla.

Ruka s domem a tabulkou šetření energií

Zvyšující se ceny energií nutí nejen české domácnosti k úsporným krokům. Správný výběr úsporných řešení můžete ušetřit desítky procent energie a tím i ulehčit vaší peněžence. Jednotlivé možnosti se liší nejen svoji dostupností, ale rovněž lehkostí respektive komplikovaností instalace.

Ať už využíváte k vytápění plyn nebo elektřinu, je důležitou skutečností celkové zateplení prostoru. Díky správnému zateplení můžete ušetřit desítky procent energie, kdy se výše úspor pohybuje zpravidla alespoň kolem 50 %.

Neopomenutelným faktorem týkající se vytápění obytné plochy, který snižuje spotřebu energie, je jeho samotná regulace teploty. Jednotlivé místnosti není třebavytápět na stejnou teplotu, neboť se liší svým využitím. Vyhovující teplota pokoje, kde trávíte většinučasu se pohybuje mezi 19 až 21 stupni.

Například v kuchyni může být nastavena teplota nižší, neboť se sama zvyšuje přivaření.Stejně tak není potřebapřílišvytápět ložnici, kdy vyšší teplota ubírá na kvalitě spánku. Naproti tomu v koupelněse doporučuje teplota vyšší.

V době, kdy nejste doma, není potřeba udržovat po celou dobu zvolenou teplotu. Stačí teplota a o pár stupňů nižší. Nicméně vypnutí termostatu by nebylo vhodným řešením, protože opětovnévytápění z nižších teplot na požadované hodnoty je energeticky náročnější.

Monter při montáži zateplení na dům

Růst cen energií nabádá odběratele ke změně svého dodavatele. Dalším řešením je snížit nebo se zbavit závislosti na energiích od dodavatelů. Takové řešení nabízí fotovoltaika. Pomocí fotovoltaické elektrárny dosáhnete během krátké doby snížení nákladů na energie a zachováte se navíc šetrně k životnímu prostředí. Na FVE jsou poskytovány dotace, čímž se návratnost ještě snižuje. Dalším plusem je dlouhá životnost.

Tepelné čerpadlo na střeše domu

Další možností, která změní závislost na dodavatelích, je tepelné čerpadlo. Tepelné čerpadlo využívá zbytkové teplo vzduchu, vody a země. Praktičnost souvisí s mírou zateplení objektu. U dobře zateplených domů je tepelné čerpadlo příhodnou investicí. U hůře zateplených objektů se instalace tepelného čerpadla nedoporučuje.

Energetických úspor dosáhneme i vhodným užíváním a nastavením spotřebičů.Například v případěmyčkymůžeme u klasického praní snížit teplotu na 30 stupňů a otáčky na 800. Rovněž se vyplatí vypojit ze zásuvky spotřebiče s tzv. stand-by režimem, které spotřebovávají energii, přestože jsou vypnuté. Tím se sice zkracuje doba jejich zapnutí, ale zvyšují náklady na energie. Doporučuje se tedy spotřebiče, které budou delší dobu nevyužity (třeba TV, když odjede na dovolenou) vypnout.

Ušetřete pomocí fotovoltaiky!

FotovoltaikaTepelná čerpadlaDotace

Chcete poradit s výběrem FVE?

MOBIS, spol. s r.o.

Kontaktní formulář

Zanechte nám telefonní číslo a my se Vám ozveme do 24 hodin