Přestože s provozem fotovoltaické elektrárny je spojeno minium starostí, je vhodné nezanedbat základní údržbu. Pravidelná nepříliš náročná péče vede k udržení očekáváné životnosti a rovněž pomáhá vyhnout se náhlým nárazovým problémům, které se při opomenutí mohou vyskytnout. Podívejte se, čím můžete přispět k bezproblémovému chodu fotovoltaického systému.

1. Panely

Je vhodné sledovat, jestli fotovoltaické panely nejsou příliš znečištěné. Pochopitelně fotovoltaické panely jsou vyrobeny tak, aby při určité míře znečištění neztrácely na efektivitě. Do jisté míry vám s čištěním panelů pomůže déšť, který nečistoty, jako prach nebo například saze, smyje. Přesto není od věci alespoň dvakrát do roka panely ručně umýt. Znečištění přece jenom může snížit výkonnost o pár procent. Zvolíte-li méně častou frekvenci, bude umývání poté o něco náročnější. Při tomto čištění můžete zároveň pohledem zkontrolovat, jestli není na panelech nějaká prasklina nebo nějaký škrábanec. Stejně tak prohlédněte rámy, zda se na nich nevyskytuje nějaká viditelná závada.

Možné dilema může způsobit sníh, který plochu fotovoltaického panelu zakryje. Na šikmé ploše se sníh však dlouho neudrží. Stačí, aby byla odkrytá část panelu, zbytek se ohřeje zpravidla do takové míry, že sníh začne tát a sesune se . Pokud však sníh panely stále pokrývá a drží se na něm delší dobu, je možné panely čistit například měkkým smetákem. V případě, že máte panely umístěny na střeše, zvažte, zda je okamžité odklizení nutné, neboť manipulace je v zimních podmínkách komplikovanější. Pohyb na střeše je o to nebezpečnější a sníh se za krátkou dobu stejně sesune sám.

Čištění panelů provádějte až po vypnutí systému. Doporučuje se jej provádět v době, kdy není „v provozu“, tedy ranních nebo pozdních odpoledních hodinách, kdy ještě, respektive už, slunce nesvítí. Poté nejdříve měkkým smetákem očistěte od nejsilnější vrstvy nečistoty. Poté vlažnou vodou panely umyjte a následně osušte.

Montáž solárních panelů na střechu domu

2. Sledování hodnot

Zapotřebí je průběžně sledovat monitorovací systém, kontrolovat proudové hodnoty, a zda neklesá účinnost fotovolatického systému. Ta by se měla pohybovat nad hodnotou 87 %. V jiném případě kontaktujte profesionály.

graf stocku

3. Revize profesionály

Jednou do roka je příhodné pozvat na revizi odborníky, aby zkontrolovali funkčnost celého fotovoltaického systému. Tedy nejen panelů ale také střídače nebo baterie.

Poradní komunikace o šetření a solárních panelech

4. Záruky

Během provozu je dobré nezapomenout na délku záruk. V případě střídače bývá kratší než u samotných panelů. Je tedy pravděpodobné, že jej budete muset po 15 - 20 vyměnit.

Kontaktujte nás!

FotovoltaikaTepelná čerpadlaDotace

Chcete poradit s výběrem FVE?

MOBIS, spol. s r.o.

Kontaktní formulář

Zanechte nám telefonní číslo a my se Vám ozveme do 24 hodin