Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) vyjednával na konferenci odborů v Praze zvýšení finančních prostředků z Národního plánu obnovy na podporu fotovoltaických elektráren a dalších obnovitelných zdrojů. Tento krok by umožnil financování více projektů a snížil by závislost na dodávkách elektřiny ze sítě.

Solární panely a EU vlajka

V pátek 3. března 2024 se konala Mezinárodní ekonomická konference, kterou pořádalaAsociace samostatných odborů a Odborový svaz pracovníkůzemědělství a výživy – Asociace svobodných odborůČeské republiky. Zahájil ji předseda ASO Bohumír Dufek a mezi účastníkykonference se objevili premiér Petr Fiala, místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcíMarian Jurečka, ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela a prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) dnes na mezinárodní ekonomické konferenci odborů v Praze uvedl, že ministerstvo jedná s Evropskou komisí o zvýšení finančních prostředků z Národního plánu obnovy na podporu fotovoltaických elektráren a dalších obnovitelných zdrojů. Loni bylo vyčleněnopět miliard korun na související projekty, avšak požadavky na financování přesáhly deset miliard korun.

Cílem je snížit závislost na dodávkách elektřiny ze sítě

Ministr Síkela informoval, že do listopadu loňského roku bylo přijato více než 6000 žádostí o financování projektů. Vzhledem k tomu, že byla již vyčerpána alokace prostředků, probíhají jednání s Evropskou komisí o zvýšení finančníchzdrojů. Cílem je umožnit financování co nejvíce projektů, které by snížily závislost na dodávkách elektřiny ze sítě. Zatím však není jisté, jak to dopadne, jestliže jste tedy požádali o finanční podporu pro instalaci solárního systému na vaší domácnost, není zatím jisté, zda vaše žádost projde.

Česko by mohlo čerpat dalších 14 miliard korun v podoběgrantů

Podle Síkely musí být Národní plán obnovy upraven, jelikož byl původně vypracován jako nástroj obnovy ekonomiky po pandemii. Nicméně nyní se plán rozšiřuje a slouží i k podpořeenergetické nezávislosti jednotlivých zemí od ruských zdrojů. Díky těmtozměnám by mělo být pro Česko možné čerpat dalších 14 miliard korun v podoběgrantů.

V souladu se Solární asociací, bylo v minulém roce v České republice uvedeno do provozu 33 760 fotovoltaických elektráren s celkovým výkonem 288,8 MW. Tento údaj představujenárůsto 366 % v porovnání s předchozím rokem. Zároveň se zvyšuje průměrná velikost jednotlivých elektráren.

I přestože se počet instalací fotovoltaických elektráren v České republice zvyšuje, stále se potýkáme s limity jako nedostatek kapacit instalačních firem, chybějící komponenty nebo špatnou kvalitou instalací. V loňském roce se doba čekání na instalaci fotovoltaické elektrárny někdy protáhla až na dvojnásobek. Na jižní Moravě dochází také k problémůmpřipřipojovánínových elektráren do distribučních sítí, zejména v exponovaných lokalitách. Distributoři tvrdí, že musí omezovat žádosti o připojeníkvůlizajištění spolehlivosti sítě. Ke zlepšení situace jsou nutné investice a změna legislativy.

Mám zájem o FVE

FotovoltaikaTepelná čerpadlaDotace

Chcete poradit s výběrem FVE?

MOBIS, spol. s r.o.

Kontaktní formulář

Zanechte nám telefonní číslo a my se Vám ozveme do 24 hodin