Věděli jste, že ještě důležitější než typ panelů a délka záruky je ujistit se, že si vyberete dobrou společnost pro instalaci solárních panelů? Záruka a systém jsou jen tak dobré, jak dobrá je společnost, která za nimi stojí. Jak si tedy vybrat kvalifikovaného a zkušeného solárního montéra, který používá vysoce kvalitní solární panely?

Montáž solárních panelů na střechu

V životě jste si již koupili mnoho věcí. Koupili jste si třeba dům, nebo alespoň pár aut, ale kolikrát jste si koupili solární panel? Pro většinu lidí je to méně, než mohou spočítat na jediném prstu, takže nula. Jak si tedy vybrat solární společnost, která pro vás postaví solární systém? Zástupci Asociace pro využití tepelných čerpadel (AVTČ) a Cechu akumulace fotovoltaiky (CAFT) pro vás připravili Spotřebitelská desatera, která by vám měla s výběrem společnosti pomoci.

Rostoucí zájem o fotovoltaiku a tepelná čerpadla s sebou přináší mnoho nových firem, které jdou slepě za vidinou vysokého zisku a nejednají férově se svými zákazníky. Desatera tak pomohou zákazníkům se v tomto trhu zorientovat. Dozvědí se, jak si počínat při výběru typu technologie, velikosti instalace a na co se zaměřit při výběru instalační firmy.

„Abychom zvýšili kapacity a kvalifikaci montážních firem, pořádáme pro ně školení a kurzy. Ve fotovoltaickém Desateru tak můžeme shrnout ty nejdůležitější zásady, jak postupují spolehlivé firmy. Pokud se našimi radami budou zákazníci řídit, můžou se těšit na dvacet, třicet let cenově stabilní, levné a čisté elektřiny,”

Aleš Hradecký, předseda Cechu akumulace a fotovoltaiky.

Níže jsme pro vás vypíchli pár důležitých bodů, kompletní desatero však stáhnete zde: https://novazelenausporam.cz/jak-na-to/rady-a-tipy/

K čemu fotovoltaiku potřebujete?

Nejdříve je důležité si ujasnit důvody, k čemu si vlastně fotovoltaickou elektrárnu pořizujete. Chcete zajistit celkovou úsporu elektrické energie v domácnosti nebo zajistit pouze ohřev vody, provoz klimatizace, nabíjení elektromobilů či jiných zdrojů? Nebo chcete být zkrátka jen nezávislý na elektrické síti? Na základě vašich důvodů bude poté dodavatel schopen navrhnout optimální systém přímo pro vás.

Jakou vybrat firmu pro instalaci fotovoltaiky?

Společnosti provádějící solární instalace jsou ty, se kterými budete při solárním provozu nejvíce komunikovat. Tyto společnosti nakupují solární panely a další základní komponenty potřebné pro instalaci vašich panelů od výrobců solárních zařízení. Nainstalují vám zařízení na střechu vašeho domova nebo firmy, zajistí vám žádosti o připojení k síti a pomohou vám také případně vyřídit žádost o dotaci například z programu Nová zelená úsporám. Proto si dejte na výběru instalační firmy opravdu záležet a pečlivě si prostudujte všechny dostupné informace jako například historii firmy, předchozí reference či jaký servis poskytuje po samotné instalaci.

Jaký výkon elektrárny potřebuju?

Jakou velikost solárních panelů potřebuje průměrný dům? Jaký výkon potřebuji pro dům se 3 ložnicemi? Kolik solárních panelů potřebuji pro dům o rozloze 180 metrů čtverečních? To vše jsou běžné otázky pro člověka, který se solárními panely začíná. Abyste si mohli tyto otázky zodpovědět, musíte nejdříve vědět, jaké jsou vaše cíle. Dodavatel dokáže navrhnout optimální velikost fotovoltaiky s ohledem na vaši stávající spotřebu. Vy se ale zamyslete i nad tím, jestli se spotřeba energie u vás doma bude v budoucnosti měnit.

Jak na dotace?

Na instalaci fotovoltaické elektrárny je možné čerpat dotaci v rámci programu Nová zelená úsporám. Výše podpory se odvíjí od velikosti a typu systému v rozsahu od 40 do 200 tisíc korun. Žádosti lze podávat před, v průběhu, i po realizaci opatření. Všechny potřebné dokumenty a podmínky pro čerpání dotace z Nové zelené úsporám zjistíte na webu programu v sekci Závazné pokyny pro žadatele – Rodinné domy.

Mám zájem o FVE

FotovoltaikaTepelná čerpadlaDotace

Chcete poradit s výběrem FVE?

MOBIS, spol. s r.o.

Kontaktní formulář

Zanechte nám telefonní číslo a my se Vám ozveme do 24 hodin