Program Nová zelená úsporám přinesl do Česka solární boom. V minulém roce bylo v Českérepublice spuštěno do provozu 34 tisíc nových fotovoltaických elektráren, což znamená nárůst o 366 procent ve srovnání s předchozím rokem. V porovnání s ostatními zeměmiovšem stále zaostáváme. Kvůli neustálému zdražování energií a díky dotacím by se však fotovoltaice letos mohlo dařit i v Česku

solární panely na střeše

Jak je na tom Česko ve srovnání s jinými zeměmi?

V oblasti obnovitelných zdrojů energie má například sousední Polsko náskok před Českourepublikou. Statistiky ukazují, že až 14 procent domácností v Polsku využívá solární panely na střechách, zatímco v Česku je tento podíl nižší a činíméně než čtyři procenta rodinných domů.

Před čtyřmi lety se v Polsku začal projevovat obrovský nárůst zájmu o solární energii v souvislosti se spuštěním dotačního programu Mój Prąd, který byl doplněn o daňovázvýhodnění pro ty, kteří se rozhodli pro instalaci fotovoltaických panelů. Polsko díky tomuto programu v posledních letech pravidelně zaznamenává nárůst instalovaného výkonu nových fotovoltaických elektráren a pravidelně se umísťuje na předních příčkách v evropských statistikách.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) se na Twitteru vyjádřil o tom, že výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v České republice je výrazně nižší než v celé EU. Zatímco vloni činil podíl solárních a větrných elektráren na celkové produkci elektřiny v Česku pouhých 3,7 procenta, v EU byl tento podíl okolo 22 procent. Kromě toho ČR také zaostává v rychlosti, jakou se podíl obnovitelných zdrojů zvyšuje.

„Jsme na tom opravdu špatně. Na obyvatele rosteme pětkrát pomaleji než třeba v Polsku a Rakousku. U nás se loni postavilo asi 290 MW, v Polsku je to skoro 5 tisíc, v Rakousku minimálnětisíc až 1 400 podle odhadu tamějších asociací,“

řekl pro Rádio Žurnál šéf Solární asociace, Jan Krčmář

Česko porovnává s Polskem, Maďarskem i Rumunskem. A to právě proto, aby poukázal na to, že v popředí není jen „bohatý západ“, ale také některé země bývalého východního bloku.

„Ty rostou mnohonásobně rychleji, protože tam mají trh, který je připravený. Mají hodně firem, odbourávají dlouhodobě bariéry a jsou na to lépe připravené,“

Jan Krčmář

Columbus Energy, polská společnost, která nedávno rozšířila své působení i na český trh, tvrdí, že nyní lze pozorovat růst zájmu o solární energii i v Česku. Podobnost situace v Českumůžemevidět na vysokých cenách za energie a také díky dotačnímu programu Nová zelená úsporám, podobně jako tomu bylo v Polsku s programem Mój Prąd.

Očekává se, že zájem o fotovoltaiku v Českuvýrazně poroste

Výroba obnovitelné energie však v Česku zaznamenala rekordní úspěch i přes přetrvávajícívýzvy. V roce 2022 bylo v České republice zprovozněno 33 760 fotovoltaických elektráren s celkovým výkonem 288,8 megawattů, což představovalonárůst o 366 procent ve srovnání s předchozím rokem. Průměrná velikost jednotlivých elektráren se také zvyšuje. Odborníci věří,že růst výroby obnovitelné energie bude pokračovat i v tomto roce.

V letošním a příštím roce lze podle zástupců Cechu akumulace a fotovoltaiky očekávat další několikanásobnýnárůst instalovaných zařízení, zejména pak u bytových jednotek.

„Každý prozíravý majitel domu si instaluje fotovoltaiku, aby se uchránil od výkyvů cen energií. Při dnešních vysokých cenách energií se návratnost investovaných penězrapidně zrychluje, takže za pár let bude dům dodávat elektřinu svým obyvatelům zdarma“

uvedl Karel Čáp, majitel fotovoltaického velkoobchodu a člen představenstva Cechu akumulace a fotovoltaiky (CAFT)

Kdy a komu se vyplatí investovat do solárních panelů?

Majitelé jak rodinných, tak i bytových domů se zabývají otázkou, zda je instalace fotovoltaických panelů pro ně výhodná.

„Řešení je to vhodné především pro domy, které mají technologie převážně na elektřinu,“

uvedl pro deník E15 vedoucí prodeje společnosti Dobrá Energie, Roman Šmíd
Podle něj se po zvýšení cen zemního plynu v důsledku konfliktu na Ukrajině stává populárním trendem přechod na vytápěníelektřinou místo ruského plynu.

A v letních měsících navíc mohou lidé ušetřit ještě více. Je totiž pravděpodobné, že fotovoltaické panely budou produkovat více energie, než kolik bude důmspotřebovávat. V takovém případě se přebytečná energie vrátí zpět do sítě. Někteří energetičtí dodavatelé mohou tuto energii vykupovat nebo ji zohledňovat na faktuře.

Mohou být běžné domácnosti energeticky soběstačné pouze díky instalaci solárních panelů na střeše?

„Zatím ne. Musíme si říct, že solární energie v Česku,obzvlášť v těchto podmínkách, není primárně nástrojem, jak se od sítě nebo od energetického dodavatele úplně osvobodit. Technicky to je možné. Potřebujete spoustu panelů, obrovské baterie a přejítkompletně na výrobu nebo na využití energie. My ale primárně vidíme fotovoltaiku tak, že vám pomůže s krizí energetiky, pomůže energie domácnostem zlevnit,“

objasnil Krčmář

V České republice se však podle něj staví domácí solární elektrárny jen pro střednítřídu, která má vlastní rodinný dům, získává dotace a zvládne si zaplatit zbytek nákladů. Podle KrčmářePotřebujeme ale ještě více nových obnovitelných zdrojů, abychom zlevnili elektřinu na trhu.

Mám zájem o FVE

FotovoltaikaTepelná čerpadlaDotace

Chcete poradit s výběrem FVE?

MOBIS, spol. s r.o.

Kontaktní formulář

Zanechte nám telefonní číslo a my se Vám ozveme do 24 hodin